perjantai 22. syyskuuta 2017

Opiskelu Sagassa

Hei,

Ennen kuin annan vaihdon kokonaan painua muistojen syövereihin, haluan vielä tehdä pari infopostausta opiskelusta ja yleisestä asumisesta Sagassa. Puhuin keväällä siitä, millaisia kursseja valitsin, mutta nyt kerron enemmän, millaisia kurssit lopulta olivat.

Hakuvaiheessa koin, että Sagan sivuilta löytyi melko vähän tietoa SPACE-ohjelman kursseista, ja kurssikuvaukset eivät oikeasti kertoneet ainakaan minulle mitään. En myöskään kokenut kurssivalikoimaa kovin mielenkiintoiseksi verrattuna muiden yliopistojen tarjontaan, mutta loppujen lopulta olin positiivisesti yllättynyt ja tyytyväinen omiin kurssivalintoihin. Minulla puolet kursseista oli kielen opiskelua, yksi kurssi kulttuuria ja loput kaksi oman alan kursseja (bilsaa maataloustieteen laitokselta). Kursseja saa käydä niin paljon kuin vain ehtii, mutta vähimmäisvaatimus on 12 japanilaista opintopistettä (6 op kieliopinnoista, 2 op kulttuurikurssista, 2 op itsenäisestä tutkimuksesta jos pakollinen, ja loput vapaavalinnaisista).

Kulttuurikurssi eli Field Work on Japanese Affairs oli mielestäni yksi kivoimpia kursseja. Se oli ainoa kurssi, jossa näki koko SPACE-E -vaihtariporukkaa, sillä muuten ihmiset jakaantuivat melko tehokkaasti eri kursseille. Kurssin aikana tehtiin useampi ekskursio lähiympäristöön, ja lisäksi tutustuttiin luokassa japanilaiseen kulttuuriin mm. origamien avulla. Kurssin isoin työ oli tutkimus, jossa tuli haastatella japanilaisia, ja esitelmässä tarkastella Japanin ja muiden maiden (yleensä kotimaan) kulttuurisia piirteitä ja eroja aiheen suhteen. Meidän aihe käsitteli, kuinka vakavaa klubikulttuuri/harrastustoiminta on japanilaisissa yliopistoissa (vrt. meidän kotimaat). Monta tuntia meni myös siihen, että kuunneltiin muiden esityksiä, joten kokonaisuudessaan kurssi oli mukavan rento. :) Lopussa piti vielä kirjoittaa pari esseetä liittyen kurssin aiheisiin.



Kieliopinnot jakautuivat moneen osa-alueeseen - kielioppiin (tärkein), kanjeihin sekä puhekurssiin (+vaativammilla tasoilla taisi olla myös muita, ainakin kirjoituskurssi), ja sait valita näistä mitä halusit. Laiskana jätin puhekurssin pois, mutta kaduin sitä myöhemmin. En nimittäin puhunut niin paljon japania yliopiston ulkopuolella kuin kuvittelin, ja siksi puhuminen tuotti ongelmia koko kesän ajan. Tunnit olivat melko samantyylisiä, kuin mitkä tahansa muutkin kieliopinnot, tosin opiskelijoilta vaadittiin enemmän aktiivisuutta kuin esimerkiksi Jyväskylän yliopiston japanin tunneilla. Lisäksi läksyjä tuli joka kerralla (ja niihin meni aikaa). Meillä oli kaksi isompaa välikoetta ja lisäksi loppukoe lukukauden aikana, joten kerralla ei tarvi opiskella kaikkea kurssin asioita.

Jos tuntuu alussa, että alun tasokoe menee huonosti, ja koet olevasi oikeasti ylemmällä tasolla, kannattaa ottaa opettajaan yhteyttä. Aika helposti he päästävät sinut ylemmälle tasolle (josta taas on helpompi tipahtaa alaspäin jos on liian vaativaa). Näin kävi omalla kohdalla, ja loppujen lopuksi Beginning II oli minulle paljon parempi taso kuin I (joka olisi ollut pelkkää kertausta. Tasossa II taas pääsin melko suoraan jatkamaan siihen, mihin olin Jyväskylän kolmoskurssin jälkeen jäänyt).

Kieliopintoja pääsi myös korvaamaan Cross-Cultural Interactions -kurssilla, jossa opiskelee sekä vaihtareita että japanilaisia opiskelijoita. Päädyin ottamaan kaikista kulttuureista kertovan "tanssikurssin", jossa tutustuttiin ei-verbaaliseen viestintään zumban avulla. Kurssi oli ihan kiva, ja muut opiskelijat tekivät siitä vielä paremman (tutustuin kurssilla moneen sellaiseen, joita tuskin muuten olisin tavannut). Zumba oli mukavaa, ja retki Fukuokan eteläamerikkalaiseen tanssikouluun oli tosi kiva kokemus. En kuitenkaan oikein tykännyt kurssin kotiläksyistä, jossa piti pitää päiväkirjaa omista kohtaamisista eri kulttuurien kanssa. Joskus päiväkirjaa oli helppo kirjoittaa, mutta joskus piti tehdä tikusta asiaa, kun en ollut esimerkiksi oppinut uutta tai saanut kunnollista kokemusta, jossa erikulttuurisuus olisi korostunut. Ihan hyvä ja melko helppo kurssi siis, muttei minun suosikki, vaikka sainkin sieltä hyviä kavereita.


Fukuokan tanssikoululta, missä opittiin flamencoa, salsaa ja arabialaista tanssia

Agriculture-laitoksella taas minulla oli yksi yleinen maataloustieteestä kertova kurssi (general topics of agriculture), sekä itsenäinen opiskelu -kurssi. Yleinen kurssi oli luentomainen kurssi, jossa joka tunnilla eri luennoitsija kertoi omasta tutkimuskohteestaan. Läksyjä tai kokeita ei ollut, mikä teki tästä kurssista kesän helpoimman. Kurssi sisälsi myös tutustumisretken riisinviljelyn pariin, mutta itse en valitettavasti sinne päässyt (olisi ollut mielenkiintoista kokeilla riisin istuttamista). Sen sijaan kirjoitin esseen aiheesta. :D

Toinen ehdottomasti mieleenpainuvin kurssi oli itsenäinen opiskelu, jossa pääsin osaksi biokemian labraporukkaa. Itse työ labrassa oli tavallista solulabraa, missä viljeltiin soluja, transfektoitiin jokin geeni soluihin ja katsottiin, tuottivatko solut haluttua tuotetta. Mutta kaikki kurssin ympärillä oli sitten iso osa koko vaihto-opiskeluani. Labraporukka nimittäin otti minut avosylin vastaan, ja kutsuivat minut moneen eri tapahtumaan. Sain labran työhuoneesta oman pöydän jolla työskennellä, ja muut opiskelijat auttoivat minua tutkimuksessani. Myös tutorini oli labrasta, joten hän auttoi minua monessa asiassa niin labrassa kuin sen ulkopuolellakin.

Tämä oli erittäin hyvä tilaisuus päästä näkemään läheltä japanilaista arkielämää, ja erityisesti, millaista opiskelu on bilsan alalla. Suomessa opiskelu on vapaamuotoista, saat tulla ja mennä kuten haluat, eikä mitään luokka/ryhmäjaottelua ole. Japanissa taas (muistaakseni 3. tai) 4. vuoden jälkeen valitset oman laboratorion ja ohjaavan opettajan, ja alat tehdä omaa tutkimusta labran sisällä (kaikki opiskelijoiden omat tutkimukset liittyvät ohjaavan opettajan isompaan kokonaisuuteen/tutkimuskohteeseen). Eli he käyvät normaalisti luennoilla ja suorittavat kursseja, mutta luentojen välissä he kuluttavat aikansa omassa laboratoriossa oman tutkimuskohteen parissa. Tämä oli mielestäni todella mielenkiintoista, ja varmasti heille myös palkitsevaa - saavathan he sillä tavalla koko ajan harjoitusta tulevaa uraa varten.


Siinä siis minun käymät kurssit. Toki tarjontaa on paljon enemmänkin, mutten tiedä sitten niiden sisällöstä sen enempää. Kurssitarjonta käydään melko hyvin läpi orientaatioviikolla, joten sillon ehtii vielä hyvin valitsemaan, mitä ottaa. :)

-Emma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti